Ziua XI – Miercuri, 12 Septembrie: Hyères – Saint-Tropez – Sainte-Maxime – La Gaillarde, 84km cu 520m dif. de nivel

Mă trezesc cel mai devreme și termin repede de împachetat, dar apoi se trezește și mecanicul din mine. Mă gândesc să șurubălesc la frâna față ca să prindă mai bine și să nu mai facă gălăgie, dar nu iese și o las baltă. Pornesc la drum și constat că frâna nu prinde mai deloc, iar apoi pățesc același lucru cu cablul ca în ziua 6 când am urcat Mont Ventoux. Caut fără succes un magazin de biciclete ca să schimb etrierul, iar apoi trag un reglaj pe marginea drumului, cu bagajele pe bicicletă și iese acceptabil.

Continui pe pista pe care am venit de la Toulon care e foarte frumoasă și are tot ce ai putea vrea de la o pistă, inclusiv indicatoare de atenționare în zonele în care asfaltul e denivelat.

Un ciclist mai în vârstă mă întreabă ceva în franceză, iar apoi schimbă repede pe engleză când vede că nu înțeleg. Era curios câte kilograme au bagajele. Din loc în loc pista devine un drumeag împărțit cu mașinile sau dispare complet pentru porțiuni scurte. Ori pe unde merg n-am probleme deloc cu șoferii.

Revin pe pista de biciclete care e din ce în ce mai frumoasă. Trec în viteză și observ cu coada ochiului mai mulți cicloturiști și cicliști opriți, așa că mă întorc și eu. E un loc frumos de belvedere, în rest pista mergând mult printre copaci și stânci. După ce admir culoarea apei, mă minunez și de infrastructura de care am parte: zeci de km de pistă, podețe, săpături în stâncă cu plasă de protecție pe pereți, iar cireașa de pe tort, 2 tuneluri.

Văd o străduță ce coboară spre mare și mă abat de la pista de biciclete. La fel face și un ciclist cu cursiera ce se oprește să admire marea și îl rog să se uite la bicicletă până dau eu o fugă pe plajă. Nu vorbește engleză, dar ne înțelegem din semne. Cu ocazia asta am verificat și apa cu un deget. Când revin la bicicletă, francezul începe cu poveștile și înțeleg doar că mă întreabă de unde vin și unde mă duc. Îi descriu traseul enumerând principalele localități și îmi arată thumbs up.

După scurta pauză de socializare cu marea, pista de biciclete rămâne fără asfalt, iar apoi dau de niște bolovani mari cu care pare că e blocată trecerea, deși se poate trece printre ei. Mi se pare că înainte de asta văzusem un indicator cu pista în construcție. Chiar de aici urcă o străduță la drumul principal așa că părăsesc pista. Urcarea e destul de abruptă, iar drumul principal, D559, urcă și coboară mult, în bătaia soarelui spre deosebire de pista de biciclete care era deasupra mării, la umbră și cu urcări line. După nici 1km revin pe pistă și mă întâlnesc de niște mountain bikeri ce veneau din zona blocată de bolovani.

Trec prin Cavalaire-sur-Mer și mă abat puțin pentru a vizita portul.

Continui spre Saint-Tropez, iar în apropierea localității pista se termină brusc înaintea unei intersecții. Se vede că unii bicicliști aleg să continuie pe acostament, dar e îngust, cu pietre mari și în dreapta e un șanț adânc așa că aleg să merg pe șosea. Stând la semafor observ niște bicicliști agitându-se pe marginea șanțului și mă duc să văd ce s-a întâmplat. Un domn mai în vârstă a căzut cu bicicleta în șanț, mergând pe acostamentul de care am pomenit. Nu pare rănit foarte grav, dar sigur nu i-a fost moale. Îl ajut să iasă din șanț și-i duc bicicleta în parcarea de lângă șosea, apoi îmi văd de drum.

În Saint-Tropez e agitație mare, iar înafară de asta nimic spectaculos. Exact cum citisem când mă documentam pentru tură, nu prea merită să bați drumul până aici. În plus, pista devine un trotuar îngust în anumite locuri și este indicator care îți spune să descaleci și să mergi la pas. Indicatorul este respectat și nu prea. În unele zone bicicliștii merg la pas, în altele merg călare pe bicicletă și deși era poliția în zonă nu le spune nimic. Eu merg pe șosea.

La 5km după Sainte-Maxime găsesc un camping, dar e plin așa că mai continui încă 7km. Opresc la Camping Paradis Des Campers care are 4 stele, wi-fi contra cost și extrem de mulți țânțari, lux care costă 17 euro.

În timp ce stăteam în cort și scriam jurnalul, începe ploaia. Chit că locul de cort era înconjurat de copaci înalți, printr-un talent nemaipomenit am reușit să pun cortul sub singurul petec de cer liber, așa că ploaia îmi udă hainele de pe cort.

Va urma.


Leave a Reply